[bsa_pro_ad_space id=7]

Nenápadnou, avšak důstojnou připomínku 70. výročí zavraždění dr. Milady Horákové zorganizovala v Trutnově TOP 09. 

Setkání se uskutečnilo v neděli dopoledne. Pod třešní před bývalým okresním úřadem v Trutnově se akce zúčastnilo zhruba osmnáct lidí. 

Během politických procesů, které byly inscenované v 50. letech komunisty, bylo souzeno celkem 639 lidí. 10 z nich bylo popraveno, ostatní dostali dohromady 7 850 let vězení. Zatímco během procesu byly nošeny do soudní síně koše s tisíci rezolucemi lidí žádajících nejvyšší tresty pro obviněné, ze zahraničí za milost pro Miladu Horákovou intervenovala řada významných osobností, jako například Winston Churchill, Jean-Paul Sartre, Eleanor Rooseveltová nebo Albert Einstein. Tehdejší prezident Gottwald však nejvyšší trest podepsal.

Samotný trest smrti byl vykonán na Pankráci dlouhotrvajícím škrcením bez klasické oprátky. Horákové bylo nasazeno škrtidlo a pomocník kata tahal lanem za její spoutané nohy. Milada Horáková, žena, která odolala tvrdému výslechu gestapa, komunistické moci podlehla a udusila se po téměř patnácti minutách od zahájení popravy.

Účastníci trutnovské pietní akce se domnívají, že k tomu, aby se něco takového nikdy neopakovalo, je nutné nezapomenout na nikoho z těch, kteří přišli o život, když se postavili proti budování komunistické diktatury. 

Utrpení, které provázelo část společnosti v padesátých letech, nám nezpůsobil nikdo zvenčí, způsobil si jej tento národ sám pod bedlivým dozorem Sovětského svazu. Co k tomu vedlo a proč se to dělo, by mělo být podle jednoho z organizátorů akce, Jana Balcara (LES), dobře objasněno už žákům ve školních lavicích. 

Podle dalšího z organizátorů, Silvie Šidákové (TOP 09), by bylo vhodné, kdyby se město podílelo na vybudování důstojného pietního místa obětem komunismu. 

[bsa_pro_ad_space id=3]