[bsa_pro_ad_space id=7]

Většina diváků, která se v sobotu 9.listopadu 2019 vydala do sportovní haly ZŠ Komenského, šla na jistotu za sportovním zážitkem pěkného dynamického sportu, jakým TeamGym bezesporu je. Pokud by se snad náhodou našli ti, jejichž představa by o sportu, který funguje v Trutnově už dvacet let,  byla mlhavá, dovolíme si malé připomenutí.

TeamGym je moderní týmovou gymnastickou disciplínou, využívající prvků sportovní gymnastiky a akrobacie. Pro své kořeny sahající do skandidávských zemí se mu také přezdívá “ severský trojboj“. Soutěž se skládá ze tří disciplín.  Pohybová skladba obsahuje gymnastické, rovnovážné a silové prvky a účastní se jí všech šest až dvanáct členů týmu. Při akrobacii (tumblinku) závodníci cvičí za doprovodu hudby hned po sobě. Cílem je předvést dvě či tři různé série akrobatických řad, které obsahují minimálně dva až tři různé prvky. V každé řadě cvičí vždy šest nejlepších závodníků týmu. Trampolína se v principu shoduje s akrobacií. Šest gymnastů předvádí skoky z malé trampolíny ve třech sériích, alespoň jedna z nich pak musí být i přes přeskokový stůl. Výkony družstev samozřejmě hodnotí proškolení rozhodčí, vyhrává tým s nejvyšším počtem bodů za obtížnost, kompozici a provedení.

  A jak to tedy probíhalo druhou listopadovou sobotu?

Republikové finále ČASPV v TeamGymu se díky organizátorkám Lídě Oravcové a Evě Rudolfové z místního Spartaku uskutečnilo v Trutnově již popáté, i letos za podpory ČASPV v čele s Gábinou Machovou, letos při rekordní účasti 47 družstev z celé republiky. Soutěž byla zároveň i pátým závěrečným závodem Českého poháru TeamGym 2018. Byla vypsána do sedmi různých věkových a obtížnostních kategorií. Je potřeba poděkovat našim skvělým sponzorům: královehradecký kraj, město Trutnov, firmě ČEZ, ZPA, KOVO Kulda, TAD autobusová doprava, Auto RN Trutnov, RaB Mědíle – zdravá lahev, Elektro Hájek, Jan Oravec, TECHKO, Petr Miewald, SDT Trutnov, PaP Trutnov, TESCO, PéCé a AD reklama,  bez kterých by se tato velká akce nemohla uskutečnit.

  Trutnovská družstva měla zastoupení ve třech kategoriích.

Dopoledne závodil tým trenérek Hany Jarošové a Věry Sáblíkové JUNIOR  I. Děvčata předvedla zlepšující se formu, zobtížnila prvky na akrobacii, bohužel trampolína nevyšla úplně podle představ a tak to v nejpočetněji obsazené kategorii sobotního dne stačilo na dvanácté místo.
Starší dívky (12-17let) pod taktovkou Lídy Oravcové a Káji Hellingerové se před domácím publikem představily ve večerních hodinách a poprvé za dobu svého působení v kategorii JUNIOR  A. V této kategorii musí více jak tři závodnice předvést obtížnější prvky ( dvojná salta, salta s více obraty). Děvčatům se nad očekávání povedla trampolína i se závěrečným dvojným saltem s obratem a za potlesku diváků se tým radoval z povedených skoků. Na tumblu se díky vyšší obtížnosti projevilo trochu horší provedení prvků, několik chyb se našlo i na pohybové skladbě a tak se v konečném součtu bodů domácí gymnastky poklonily rivalkám z Třebíče a vystoupaly za nimi na druhý stupínek pro stříbrný pohár a stříbrné medaile v soutěži.
V závodu trií nastoupila čtveřice svěřenkyň Jirky Matušky (Slavková, Krejčí E., Bydžovská, Kosinková).
Vzhledem k tréninkové absenci z důvodu studijních vysokoškolských povinností prvních dvou zmiňovaných  se šesté místo jeví jako pěkné a nebýt několika chyb, mohlo být umístění ještě lepší. Cílem však bylo zazávodit si před domácím obecenstvem a zavzpomínat na závodní časy. Je vidět, že láska ke sportu zůstává a při fandění diváků adrenalin ještě funguje.

Celodenní TeamGymový  maraton byl zakončen vyhlášením vítězných družstev kolem půl deváté večer.
V soutěži kralovaly týmy Brna, Plzně, Prahy a Frýdku-Místku. Trutnov uzavřel podzimní část sezóny bilancí dvanácté, druhé a šesté místo.

Trutnovské trenérky v tento velký den obdrželi z rukou Zdeňky Horčičkové (předsedkyně ČASPV pro KH kraj) pohár pro nejlepší gymnastky.

Závěrem je třeba poděkovat závodníkům a závodnicím za předevedené výkony, celému realizačnímu týmu, rozhodčím, trenérům, sponzorům, počtářské komisi, hlasatelce, hudební produkci, technické četě, „stravovacímu“ zázemí, rodičům a všem příznivcům TeamGymového sportu za uskutečnění  tak pěkného závodu republikové úrovně. Divákům patří dík za vytvoření báječné sportovní kulisy.

[bsa_pro_ad_space id=3]