[bsa_pro_ad_space id=7]

Demokracie nejsou žádné závody, ale někdy se při její obraně člověk může pořádně zapotit, případně zmoknout.

Zhruba stovka trutnovských demokratů se rozhodla minulý týden podpořit akci spolku Milion chvilek za nezávislost justice. Ačkoliv počasí bylo nevlídné, pohoštění připraveno nebylo, balónky se nerozdávaly a pivo zdarma se netočilo, přesto jsme se na tradičním místě setkávání Trutnováků sešli, abychom reprezentovali Trutnov na mapě měst, jež se k výzvě spolku Milion chvilek pro demokracii připojila.

Na den 6. 5. 2019 bylo vyhlášeno druhé kolo boje o nezávislou justici. V Praze se opět uskuteční demonstrace, a kdo může, měl by jistě do Prahy vyrazit. Pro ty z nás, kteří se akce v Praze zúčastnit nemohou, jsme opět připravili možnost setkat se společně na Krakonošově náměstí.

Žádné velké řečnění, jen pár slov o tom, jaký význam mají společná setkání nás „snílků“ v lidských dějinách.

Jaký mají význam snílkové pro lidskou společnost? Co třeba snílkové, které napadlo zrušit otrokářství, nebo snílkové, co  přišli s nápadem, že by ženy, a to nejen ty bohaté, mohly mít volební právo? No a to nezmiňuji snílky, které napadlo, že bychom mohli mít svoji vlastní republiku.

A když už ji máme, jakou že ji chceme mít? To je proces, který se neustále utváří a nebude nikdy ukončen. Podmínky se mění a společnost na ně musí reagovat. Demokracie je jediný férový způsob, jak na ně může reagovat a nebýt sama k sobě destruktivní.

Snahy o narušení demokratických struktur, které je možné spatřovat v útocích na existenci senátu nebo nezávislost justice, musí řešit primárně politici, kteří k tomu dostali mandát od svých voličů. To ale neznamená, že bychom se k probíhajícím událostem nemohli svobodně vyjadřovat na našich setkáních.

Druhé kolo pondělního setkání demokratů bude opět hlavně oslavou demokracie, která je pro některé z nás tím nejdůležitějším bonusem, jehož se dostalo naší zemi po roce 1989.

[bsa_pro_ad_space id=3]