Noc v trutnově
[bsa_pro_ad_space id=7]

Místostarosta Trutnova, Tomáš Eichler, se stejně jako starosta Dvora Králové, Jan Jarolím, stal na jednu noc bezdomovcem. Opozice to vítá, je to prý ale málo.

Tak, jako každý rok, se v Trutnově uskutečnila akce “Noc venku.” Noc venku je osvětová kampaň, která si klade za cíl seznámit širokou veřejnost s problematikou života lidí bez domova a zprostředkovat jim zážitkovou formou „běžné fungování“ člověka žijícího na ulici. V Trutnově se tentokrát uskutečnila 21.11. 2019 na Krakonošově náměstí u Staré radnice. Návštěvníci měli možnost vyjádřit podporu svou přítomností případně trvanlivou potravinou v podobě masové konzervy nebo instantní polévky.

“Večerem vás budou provázet studenti gymnázia Trutnov Natálka a Bárt, a to za příjemného doprovodu tematické živé hudby kapely Mezi mosty. Zahájíme přívětivým slovem místního faráře, zahřejete se stylovou gulášovou polévkou, či opečeným buřtem nad otevřeným ohněm v sudech. Uvidíte syrový dokumentární film o tom, jak se žije na ulici a po něm můžete pohovořit s pracovníkem, který vám zodpoví vaše případné dotazy o práci s lidmi bez domova. Shlédnete také ochutnávku první pomoci z rukou budoucích profesionálů, studentů zdravotní školy a v neposlední řadě uslyšíte názor nejen středoškolských studentů na celou problematiku, zpracovaný formou ankety mezi námi, občany Trutnova.” Píší organizátoři akce Oblastní charita Trutnov, K-centrum Riaps a Most k životu o.p.s.

Jednalo se o jakousi kombinaci přímé pomoci s osvětovou činností. Jeden z organizátorů akce si zažádal na městě o dotaci 4000,- Kč. Žít v Trutnově na svých FB stránkách zveřejnilo post, ve kterém se pozastavuje nad tím, že koalice (s některými opozičními poslanci) tuto nepatrnou částku hlasováním nepodpořila..

Jedním z nejsmutnějších bodů, které projednávalo prosincové zastupitelstvo, bylo neschválení symbolické částky pro iniciativu, která aktivně upozorňuje na složitou problematiku bezdomovectví. Před nedávnem totiž proběhla tradiční akce NOC VENKU v Trutnově. Organizátor požádal město o 4 tisíce (slovy čtyři tisíce korun), aby částečně pokryl vynaložené náklady s pořádáním akce.
Vedení města se však rozhodlo, že jejich žádost nepodpoří, protože prý chce raději řešit konkrétní problémy. Pan starosta se navíc nechal slyšet, že v Trutnově žádní bezdomovci nejsou. Podle našeho názoru je tento postoj pouze strkáním hlavy do písku, protože každý člověk, alespoň trochu zasvěcený do sociální oblasti ví, že v Trutnově samozřejmě bezdomovci jsou.
Akce Noc venku nám přijde velice dobrá a hodná podpory. Navíc 4 tisíce korun nejsou finanční prostředky, které by město složitě hledalo v rozpočtu.

 

Z opozičních poslanců pro schválení dotace hlasovali tři zastupitelé Žít v Trutnově (J.Andrle, V.Javůrek a P.Sobotka), dva zastupitelé z ODS (M.Rosa a L.Kasík) a tři z ANO ( P.Ondráško, P.Luhan a I.Tezcan)

Jiří R. Roup: “Podle hlasování, se nepodpořit tuto akci, rozhodli i Piráti a nezávislí. Co Vás k tomu vedlo ?”

Kateřina Hůlková (radní, Piráti a nezávislí): “Na tomto zastupitelstvu se také schvalovaly nově navržené zásady pro přidělování dotací pro sociální oblast (připravené našimi zastupiteli) a rozpočet na rok 2020, jehož součástí je také navýšení celkového finančního balíku pro sociální komisi o 400 000 oproti roku 2019. Zamítnutí této dotace je tedy pro nás drobný ospravedlněný kompromis. Rovněž došlo letos také k převedení Mostu k životu pod příspěvkové organizace města, což de facto navyšuje finanční podporu města matkám ohroženým materiální tísní desetinásobně.
Náhlý zájem zastupitelů za Žít v Trutnově o tuto akci nás překvapil, jelikož přímo v den (a noc) konání akce nedorazil ani jeden z nich. Přitom každá donesená konzerva se cení.”

 

V podobném duchu reagoval i místostarosta Tomáš Eichler (místostarosta, Piráti a nezávislí):

Tomáš Eichler: “Když srovnáte rozpočet pro rok 2019 a 2020, tak snadno zjistíte, že se nám pro neziskové organizace, působící v sociální oblasti podařilo v rozpočtu zajistit právě o 400 tisíc korun víc než loni. Tedy stokrát větší částku, než o jaké se teď bavíme.
Argument pana starosty, že dá raději peníze na přímý výkon služeb než na “propagační” akci, můžou někteří lidé vidět třeba trochu jinak, ale poměr 100:1 nám přišel dost výhodný. A k tomu všemu přijalo město za vlastní azylový dům pro rodiče s dětmi, tedy tu nejohroženější skupinu lidí, kterým je třeba zajistit střechu nad hlavou co nejdřív. Díky přeměně na příspěvkovou organizaci, tak bude provozní příspěvek města v příštím roce zhruba 3 miliony z původních 300 tisíc. Perspektiva je v tomto ohledu opravdu důležitá a my víme, co děláme.”

J.R. R.: “Z Vaší odpovědi mi není jasný důvod toho, proč nebyla akce podpořena, navíc když její smysl potvrzujete i svou účastí. Schválení navýšení financí do sociálních služeb bylo podmíněno neschválením propagační akce? Nelze následnou péči a osvětovou akci chápat jako rozdílné druhy pomoci, jež vedou k podobným cílům? Vzhledem k tomu, že Libor Kasík (radní, ODS) hlasoval pro, předpokládám, že nebyl v tomto hlasování nějaký striktní koaliční závazek. To, že starosta nepodporuje osvětu v této problematice a nedomnívá se, že by měla smysl je možné brát jako konzistentní postoj, ale pokud byste měl stejný názor, pak mi není jasné, proč byste se té akce zúčastňoval.”

Tomáš Eichler: “Koaliční dohoda byla, že budeme podporovat přímý výkon služeb a ne akce tohoto typu. Neumím komentovat hlasování ostatních, my jsme se dohody drželi, protože nám v celkovém kontextu dává smysl. Akce na těch 4 tisících nestála, uskutečnila se a účastnilo se jí rekordní množství lidí. To, že máte nějaké peníze neznamená, že je musíte utratit do poslední koruny. Věřím, že to v osobním životě neděláte. Zastupitelstvo hlasuje běžně o dotacích od 50 tisíc. Nyní rozhodovalo o takto nízké částce, protože stejný žadatel již v roce 2019 dostal dotace v celkové výši 230 tisíc. To, že někdo bez přípravy a bez konzultace a bez zdroje, ze kterého by se měl výdaj platit nahodí jakoukoli dotaci pro kohokoliv,podle nás není zodpovědný přístup k veřejným prostředkům.”

Václav Javůrek (Žít v Trutnově): “Pokud by se mělo jednat o rozsáhlá a systémová řešení a podporu organizací trvale v dané problematice působící, mělo by se stejným způsobem postupovat i v oblasti sportu.” V této oblasti se však podle Javůrka jednorázové akce podporují běžně.

Zatímco v nedalekém Dvoře Králové nad Labem se této každoroční akce zúčastňuje starosta města Jan Jarolím, v Trutnově to byl místostarosta Tomáš Eichler, kdo se rozhodl vyzkoušet si nocování na náměstí.

Petr Sobotka (ŽVT) dodává  : “Je samozřejmě výborné, že se akce zúčastní i pan místostarosta. Smutné je spíš to, že pravděpodobně není schopen, prosadit si 4000 Kč podpory z městského rozpočtu.”

Ondřej Čalovka (Piráti a nezávislí): “Akci samotnou jsem já i moji kolegové podpořili osobní účastí. Ta, dle mého, vypovídá o angažovanosti v problematice bezdomovectví dost jasně. Mne osobně k tomu, že jsem hlasoval tak, jak jsem hlasoval, vedlo širší vnímani kontextu soc. problematiky a jako dobrý vysledek mi přišlo navýšení dotací přímo na soc. služby o 400 tisic v rozpočtu města i za tu cenu, že akce Noc venku nezíská dotaci od města.“

[bsa_pro_ad_space id=3]